Așa cum ne propunem să oferim cea mai bună cafea și cel mai bun ceai, alături de un decor minunat și companie pe măsură, ne-am gândit că vă putem dezvălui și câteva dintre motivele pentru care oamenii se văd la o cafea sau ceai. Nu neapărat reguli de etichetă sau conduită, și nici vreun secret anume, ci poate cele mai banale dintre ele. Pe noi, echipa de nepoței, în frunte cu Mamaie, ne privește direct, aici, la Camera din Față, “problema” aceasta.
Mereu am zis ca Mămăița are idei bune, vechi ele câteodată, însă unele sunt de actualitate. Tot ea, draga de ea, a venit cu întrebarea, spontan așa, că: “De ce se invită oamenii la cafea sau ceai?”. Primul gând al nostru, al tuturor prezenți, a fost plăcerea. Oamenilor le face plăcere să se adune, să vorbească despre diverse, să bea și să mănânce. Că doar n-or fi ei, italienii, singurii iubitori de gălăgie acompaniată cu mâncare și vin.
Plecând de la premisa că oamenii se întâlnesc din plăcere, la o cafea sau ceai, căci despre aceste doua licori vom vorbi, cred și știu ca e mai mult de atât. Oamenii se invită unii pe alții de când lumea, că la o cafea, că la o bârfă sau un ceai. Iar oamenilor nu le-au lipsit niciodată motivele să se adune la un loc. Și bine au făcut. Așadar, noi, cei prezenți în cafenea, am concluzionat că:
Ne invităm la cafea atunci când vrem să discutăm business. Atunci când vrem să cucerim pe cineva.
Atunci când îți este tare dor de cineva și vrei să savurezi o cafea într-un cadru intim, să te bucuri din plin de prezența celuilalt.
Când vrei să comunici ceva important cuiva și consideri că o băutură caldă, băută față în față, îți va lua din emoții.
Când vrei pur și simplu să te întâlnești cu cineva drag și primul lucru care-ți vine în minte este: hai la o cafea!
Când vrei să te așezi undeva comod, liniștit, ca o pauză binemeritată.
La un interviu pentru un nou job.
Când îți scoți partenerul din rutină, cu o invitație spontană la cafea, ca și cum nu v-ați văzut de veacuri.
Când e frig în oraș, de scoți aburi pe gură și vezi ceainăria de pe colț, iar lumea dinăuntru pare ca într-o poveste de-a fraților Grimm.
Când e cald afară de te topești și știi de cafeneaua aceea bună, care face frappe cu înghețată.
Când te răsfeți de unul singur și te scoți în oraș în locul în care îți place, cu cafeaua care îți place și știi că meriți din plin acel moment.
Când cineva îți recomandă un loc fain, cum este Camera din Față, de la Piața Amzei, și te și duci, pentru că ești un om de cuvânt față de tine și apoi față de prietenul care ți-a făcut recomandarea.
Când vrei să citești ceva și știi că doar cu o cafea merge mai cu spor cititul.
Când nu ai un motiv… cafeaua sau ceaiul este unul. Pentru orice, pentru oricând și cam cu oricine.
Când plânge prietena ta după fostul iubit și nu știi ce să-i mai faci… îi faci o cafea. Sau un ceai aromat să se liniștească.
Și nu în ultimul rând, invită-te pe tine. Stai un pic cu tine de vorbă la o cafea, pune-ți gândurile în ordine și ascultă-te pe îndelete, că tare bine o să îți facă. Garantat.
Vezi tu, aroma ceaiului și cu afecțiunea noastră fac minuni în lumea oamenilor. Dăruite cu și din iubire, grijă și îngrijorare față de cel care ar putea suferi, aduc alinarea în momente atât de necesare. Așadar, pare-se că nu este niciun secret în spatele invitațiilor, flirturilor, întâlnirilor la cafea sau ceai, ci doar sentimente umane aș zice. Noi le-am inventat, noi le-am dat amploare și valoarea aceasta atât de sentimentală. În spatele oricărei invitații la cafea stă un motiv ascuns de a mai petrece timp cu cineva drag și iubit. Din a-i mai vedea ochii și a-l mai ține de vorbă. Sau atunci când îți vizitezi mama și puneți de o cafea la ibric și vă așezați la masa din bucătărie. Ce moment sublim este acela!
Mămăița ne zicea că își mai invita câte o vecină la cafea, iar invitația suna un pic și a reproș: “Da mai lasă tu treaba aia oleacă și hai să bem o cafea. Nu îți stau picioarele toată ziua. E și mâine o zi.” Așa ne zice și acu’, când suntem copleșiți: “Luați, măi, o pauză, că sunteți tineri și oricum treaba nu fuge. Va așteaptă ea, stați liniștiți.” Are dreptate.
Dacă ar fi să ne gândim la scopuri, motive pentru care oamenii se adună în jurul unei mese, să bea sau să mănânce, am zice că socializarea, plăcerea, prezența umană, relaxarea, pauzele de la treaba, de la tensiuni sau stres sunt mai mult decât motive obiective de a ne da timp de tihnă și răgaz. Englezii, de pildă, alătură cuvintele într-un mod foarte frumos. Spre exemplu: coffee break sau tea party, tea and talk sau tea time.
Și să nu uit: strecor în acest articol gândul și dorința arzătoare, îndreptate către toți cititorii noștri și nu numai, de a se debarasa mental și fizic, în mod conștient, de poveri și task-uri, și să iasă la o cafea, ceai, orice, cu mama, sora, fratele, bunica, tata, prietena pe care o tot amâni, amicul din liceu. Profitați de vreme, de “relaxarea” regulilor, de oameni în primul rând, să ieșiți să vă vedeți la ochi cu cei dragi vouă. De v-ați gândit că veți afla vreun secret bine ferecat pentru care ieșim la cafea sau ceai, trebuie să știți că nu este niciunul. Există 1001 motive pentru care o facem, la fel cum există peste 20.000 de tipuri de ceai pe aceasta planetă și nenumărate moduri de a bea cafeaua.
Ne-am lungit cu vorba și azi și treaba nu ne-o face nimeni prin cafenea. Trebuie să mai știi, dacă nu știi deja, că suntem deschiși până la 9 seara. Nu vă putem primi pe toți deodată, dar 30% tot putem să ocupăm din cafenea, ca să fim în legalitate. Avem diverse promoții, reduceri la ceai și la cafea în fiecare lună. Anunțăm mereu pe Facebook, ca să nu-ți scape nimic.
Până data viitoare, când sperăm să se instaureze cu toate drepturile ei vara cea frumoasă, vă lăsăm cu bine și tot așa să vă găsim. Și nu uitați, există mii de motive să ieși cu cineva la o cafea sau ceai. Alege unul pentru fiecare zi!