Ceai Rooibos

Colecție: Ceai Rooibos

Rooibos e un mic arbust originar dintr-o regiune a Africii de Sud, cunoscut doar de câteva triburi indigene până în secolul 18, când a început procesul său de popularizare. În prezent este unul din cei mai cunoscuţi şi consumaţi arbori de ceai din întreaga lume, "ceaiul" produs din frunzele sale fiind una dintre cele mai la modă băuturi, fapt datorat aromei sale deosebite şi, în aceeaşi măsură, numeroaselor sale caracteristici benefice pentru organismul omului. Arborele de Rooibos are forma unei tufe, creşte până la o înălţime cuprinsă între 0,5-1 m, şi are frunze foarte subţiri, în formă de ace, de culoare verde (după procesul de fermentare, culoarea lor devine roșie). Infuzia de ceai obţinuta din frunzele de Rooibos conţine antioxidanţi care ajută la protejarea organismului de radicalii liberi (reziduuri toxice rezultate în urma funcţionării celulelor), ce contribuie la procesul de îmbătrânire şi cel de slăbire a sistemul imunitar.

Rooibosul este foarte bogat în minerale, cum ar fi cuprul, fierul, magneziul, calciul, zincul şi potasiul, care ajută la întărirea sistemului osos şi a danturii. De asemenea, ajută la ameliorarea unor probleme ale aparatului digestiv (greaţa, constipaţia,crampele), precum şi la tratarea unor afecţiuni alergice de tipul eczemei sau astmului. Persoanele cu afecţiuni ale rinichilor pot consuma acesta infuzie fără probleme, pentru că rooibosul nu are în componenţă acidul oxalic, responsabil de formarea pietrelor la rinichi. Faptul că infuzia de rooibos nu conţine cafeină (o trăsătură foarte importantă, ce îl recomandă pentru consum femeilor însărcinate, copiilor, persoanelor alergice la cafeină) înseamnă că poate fi băut chiar şi înainte de culcare, fără teama apariţiei insomniei şi a stării de excitare nervoasă, caracteristice consumului nocturn de băuturi cu conţinut de cafeină. Infuzia de rooibos are o paletă foarte largă de arome, iar unul din atuurile sale este faptul că poate fi consumat atât fierbinte, cât şi rece. Gustul său este uşor dulceag cu nuanţe de nucă şi poate fi îndulcit uşor cu miere sau zahăr în funcţie de preferinţa consumatorului.