“Am aşteptat 40 de ani ca să beau cafeaua asta!”

“Am aşteptat 40 de ani ca să beau cafeaua asta!”

Pentru minunăţia asta de licoare numită cafea, se pare că ar trebui să le mulţumim unor capre!

Da, da! Ai citit bine! Continuând povestea cafelei, legenda vorbeşte despre un pastor de capre, pe nume Khaldi. Observând că animalele sale erau mult mai zglobii după ce mancaseră nişte boabe dintr-un tufiş, acesta a dus boabele la o mănăstire, unde a preparat prima cafea. Astfel, cei de acolo au reuşit să alunge somnul și oboseala din timpul lungilor slujbe şi rugăciuni.

O altă legendă spune că șeicul Omar din Mocha, Yemen ar fi cel care a descoperit de fapt boabele de cafea. Ascuns fiind într-o peșteră, după ce exilase, acesta a gustat din fructele arbuștilor aflați în apropiere, dar erau mult prea amare. Astfel, s-a gândit să le prăjească și apoi să le fiarbă, preparând o licoare parfumată și revitalizantă, mai apropiată de cea pe care o iubim astăzi cu toţii. Vestea boabelor miraculoase s-a răspândit rapid, iar Omar din Mocha a fost rechemat printre oameni și numit sfânt.

cafea_camera_din_fata

Nimeni nu ştie care dintre cei doi este ‘vinovat’

Cert este însă faptul că termenul de cafea a fost prima dată menţionat la jumătatea secolului al XV-lea, la Mănăstirea Sufi din Yemen. Se crede că boabele de cafea au fost descoperite în Kaffa, o regiune etiopiană, de unde și denumirea de cafea. Au ajuns apoi şi în lumea arabă prin Egipt și Yemen, locuitorii folosind boabele de cafea în scop comercial. Termenul de cafea poate poate avea origini și de la cuvântul arab quahwek, care înseamnă stimulent.

Mai târziu, în secolul XVI, cafeaua era deja cunosctă în Orientul Mijlociu, Persia și Turcia metoda de preparare fiind asemănătoare cu cea de azi. Din Orientul Mijlociu cafeaua şi-a câştigat apoi prestigiul în India, Indonezia, America dar și în Italia, prin trocul ce avea loc între negustorii venețieni și cei din Africa de Nord și Egipt. Aşa s-a răspândit şi în restul Europei. Ba chiar a fost considerată băutură creștină în timpul Papei Clement al VIII-lea.

Deşi prima cafenea din Europa a fost deschisă în Italia în 1645, olandezii au fost cei care au importat primii cafeaua la nivel industrial și au cultivat-o în coloniile lor din Java și Ceylon. Tot ei sunt cei care au introdus cafeaua și în Japonia. În aceeaşi perioadă, cafeaua a devenit populară şi în Marea Britanie, prima cafenea deschisă fiind la Londra în anul 1652, doi ani mai târziu luând naştere la Oxford şi Queens’s Lane,  a doua cafenea deschisă din Marea Britanie, existentă şi astăzi.

Dar legendele se schimbă odată cu trecerea timpului.

Acum, se zice că aromele autentice ale cafelei le putem întâlni la Camera din Faţă. Şi nu o spunem noi, ci oamenii minunaţi care ne trec pragul zilnic.

“- Am aşteptat 40 de ani ca să beau cafeaua asta!” ne-a declarat un oaspete fericit. 🙂

Păi normal! Mamaie e doar una! Îşi dă silinţa pentru fiecare ceaşcă…

Înapoi la blog