Tisanes: infuziile noastre de flori, fructe și alte ierburi!

Tisanes: infuziile noastre de flori, fructe și alte ierburi!

”- Vreau și eu un ceai, vă rog!

– Sigur. De fructe de pădure, mușețel, iasomie, verde sau negru?

– De fructe de pădure să fie!”.

Un aspect confuz în ceea ce privește cultura ceaiului este faptul că multe dintre băuturile care sunt numite “ceai”, nu sunt ceaiuri de fapt. Ceaiurile din plante, numite de catre specialiști Tisanes (un cuvânt francez pentru “infuzii de plante”), sunt de obicei flori uscate, fructe sau plante cufundate în apă clocotită (în care nu sunt incluse nici măcar frunze reale de ceai ). Consumate încă din cele mai vechi timpuri, din motive medicinale sau ca o alternativă a cofeinei, multe tisanes (tih-Zann) au început să-și dobândească propria lor popularitate în sfera ceaiului.

Practic, orice floare, fruct sau plantă medicinală care poate fi cufundată în apă și poate fi infuzată, poate deveni tisane. Doar să faceți o mică excursie la plafar, și veți găsi zeci de “ceaiuri” din plante medicinale, ce au o varietate de beneficii, de la relaxare la întinerire. Pe parcursul acestui articol însă, ne vom concentra pe cele mai populare tipuri de tisanes, de la cele clasice vechi, până la cele mai noi.

“Ceaiuri” pe bază de plante

cdf_chamomileProbabil cel mai faimos ceai din plante își găsește rădăcinile în Egiptul antic: ceaiul de mușețel. Aceasta a fost prima plantă despre care s-a menționat într-un document cunoscut sub numele de Papyrus Ebers, datând din 1550 î.Hr. Folosit pentru a onora zeii, pentru a îmbălsăma morții sau pentru a vindeca pe cei bolnavi, mușetelul a cunoscut o faimă de durată. Această plantă dulce, are un gust asemănător celui de mere sau flori și este încă venerată pentru efectul său calmant.


Mentă

peppermint_cdfA fost folosită dintotdeauna ca un remediu băbesc, fără cofeină, pentru digestia și drenarea stomaculuii, datând din vechea Grecie. Pe atunci, mesele erau frecate cu mentă pentru a reda o altă atmosferă ritualului mesei. Cu toate acestea, nu toate ceaiurile din plante din acea vreme erau atât de plăcute. Ba chiar unele aveau afecte morbide. Filozofii ne vor aminti cu amabilitate că Socrate, parintele gândirii moderne, a fost condamnat la moarte pentru că a consumat o infuzie  din plante, cunoscută si sub numele de Hemlock. Acesta dispare apoi din meniul multor cafenele, datorită efectelor sale secundare nefericite.

“Ceaiurile” de fructe

fruit-cdf

Ceaiurile de fructe intră de asemenea în categoria ceaiurilor tisanes, fără cofeină, cu un conținut bogat de fructe, mirodenii și plante aromatice. Cel mai comun ingredient din ceaiurile de fructe este Hibiscus, o floare de un roșu intens, bogată natural în vitamina C, ce conferă ceaiului o culoare purpurie, roșiatică, și un puternic gust de tartă dulce. În blenderele de ceai se folosesc fructe uscate, coji de fructe, uleiuri de fructe, flori și condimente pentru a obține amestecul corect, un impact vizual și aroma specifică.


Rooibos

rooibos_cdfUn actor novice pe scena ceaiurilor tisanes, Rooibos a devenit foarte popular în ultima vreme. Cunoscut de asemenea și sub numele de “Red Bush Tea” sau pur și simplu “Tea Red,” Rooibos a fost introdus ca un substitut pentru ceai negru. În timpul celui de-al doilea război mondial, comercializarea ceaiurilor japoneze și chineze au devenit brusc indisponibile. Cultura occidentală, dependentă de ceai, a cutreierat intreaga lume pentru a găsi o alternativă, în cele din urmă descoperind rooibos, o plantă fără cofeină,  ce o putem găsi numai în Africa de Sud. Rooibos are o aromă bogată, ușor dulce. Un ceai excelent, ce poate fi savurat în combinație cu o varietate de arome.


Yerba Mate

yerba mate_cdfÎn cele din urmă, cea mai nouă bautura de pe piața plantelor se numeste Yerba Mate. Această botanică din America de Sud ce aparține familiei stejarului veșnic verde, este consumat în mare parte în Brazilia, Argentina, Paraguay, Uruguay și în Orientul Îndepărtat. Yerba Mate, sau pur și simplu “Mate”, a fost lăudat ca fiind un fenomen cultural care nu doar că energizează, dar și vindecă multe afecțiuni ale corpului. Mate este unul dintre puținele plante de pe pământ (împreună cu cafea, cacaoa și ceaiul) care contine cafeina. În timp ce gustul de iarbă tinde să fie un pic neobișnuit pentru cei ce-l servesc pentru prima dată, (tradițional se bea dintr-un dovleac adâncit), după câteva înghițituri, mulți dintre oameni ajung să îl îndrăgească.

Fie că vorbim despre plantele  mai sus-menționate sau despre multe altele, amestecurile de plante devin și ele din ce în ce mai populare. Diversitatea de tisanes disponibile face posibilitățile de combinare practic nelimitate. Nemaifiind o băutură doar pentru gravide, pentru cei sensibili la cafeina sau pentru cei ce încearcă sa prindă unde zen, amestecurile din plante au găsit un nou loc pe piață. Tisanes încep să infuzeze cultura cu o gamă largă de gusturi și o serie fantastică de beneficii. Astfel, Tisanes se află în aceeași categorie cu frații mai mari, cafeaua și ceaiul, independența acestora fiind ușor de recunoscut. 🙂

Înapoi la blog