Matcha și ceremonia ceaiului
Share
Matcha este un ceai verde premium, sub formă de pudră, provenit din Japonia. În timp ce alte ceaiuri verzi sunt cultivate și în alte regiuni din lume, Matcha este unic pentru această țară, fiind inima Căii Ceaiului (chado) și este utilizat în ceremonia ceaiului de sute de ani.
Originea ceaiului Matcha și ceremoniei ceaiului în Japonia
În 1191, călugărul Eisai a adus primele tufișuri de ceai din China în Uji, Japonia, fiind și fondatorul sectei Zen Rinzai care a devenit cea mai răspândită în Japonia. El a fost cel care a introdus ceaiul (Matcha) în viața călugărilor, dezvoltând un set de reguli pentru consumul acestuia, reguli care stau la baza ceremoniei ceaiului. Multă vreme ceaiul se consuma numai în temple de către călugări și cei care vizitau templul.
Ceremonia ceaiului este strâns legată de tradiția Zen, fiind o dezvoltare a ritualului acestuia. Ea a fost introdusă în Japonia în secolul al XVI-lea de către Rikyu Sen (1522 – 1591) sub forma stilului Wabi Cha, care pune accentul pe natură și simplitate. Ea se practica în locuri liniștite departe de agitația mulțimilor și a avut un impact deosebit asupra arhitecturii japoneze, a obiceiurilor, portului, tradiției culinare, picturii, artei porțelanului, dar și a literaturii.
Ceremonia ceaiului pornește de la ideea de “suki”, care presupune că devotându-te unei arte, fiind total prezent și sensibil momentului, reușești să treci dincolo de tine însuți și ajungi la iluminare. Prin specificul ei această ceremonie îți antrenează mintea și corpul în a fi prezent și conștient de ceea ce se petrece în fiecare moment. Ceremonia are la bază mai multe principii cum ar fi: armonia cu tot ceea ce te înconjoară, respectul față de oameni, ustensilele folosite și propria viață, puritate fizică și spirituală și liniște interioară.
La o ceremonie a ceaiului participa o gazdă (maestru/persoana care prepară ceai) și în jur de 4 persoane invitate. Acela este un moment unic în timp și spațiu care nu va se va mai repeta niciodată. Atitudinea tuturor participanților la ceremonie trebuie să reflecte armonie cu oamenii și natura din jurul lor.
Cultivarea și recoltarea Matcha
Matcha se cultivă exclusiv în Japonia de către fermieri locali care folosesc metode tradiționale de la plantare și până la procesare. Cu câteva săptămâni înainte de recoltare, fermierii acoperă plantele de ceai cu bambus, reducând gradat cantitatea de lumină care ajunge la plante. Acest obicei crește conținutul de clorofilă a plantei, făcând frunzele să aibă un verde închis, ceea ce dă apoi culoarea specifică a ceaiului.
După recoltare, frunzele de ceai sunt puse la aburi, iar apoi uscate la aer. Următorul pas este sortarea frunzelor, îndepărtarea codițelor și a vinișoarelor acestora, moment la care frunzele devin tencha, care este precursorul ceaiului Matcha. Tencha este apoi măcinat cu ajutorul pietrelor de moară și devine Matcha. Acest tip de măcinare produce o moleculă specială de pudră de ceai care dă gustul specific al ceaiului.
Prepararea ceiului Matcha
Ceaiul Matcha este renumit pentru numeroasele beneficii pe care le aduce sănătății, fiind bogat în nutrienți, fibre și clorofilă. Se consideră că beneficiile pe care le aduce Matcha asupra sănătății sunt mai mari decât cele aduse de restul ceaiurilor verzi, deoarece în cazul Matcha este băută toată frunza de ceai. Un pahar de Matcha este echivalentul a 10 pahare de alt ceai verde din punctul de vedere a valorii nutriționale și a conținutului de antioxidanți.
Clorofila și aminoacizii sunt cei care dau gustul specific ceaiului Matcha, care este inițial un gust vegetal și astringent, urmat de un gust dulce care rămâne în gură. Atunci când ceaiul este folosit ca ingredient în alte compoziții acest gust puternic se atenuează.
Iată cum se prepară ceaiul verde Matcha:
Ei bine, după această incursiune în istoria și tradiția ceremoniei ceaiului și a ceaiului Matcha haide să îți arătăm ce bunătăți are Mamaie în cămară și cum foloseștea ea ceaiul Matcha aici în Cameră. Poate îți dăm și ție idei.
Ceaiurile Matcha de la Camera din față
Toate ingredientele acestor ceaiuri pudră provin din culturi strict controlate biologic.
Ca să prepari Matcha ai nevoie de instrumente specifice
Acestea te vor duce mai aproape de esența ceremoniei japoneze. Calitatea infuziei de Matcha este influențată de calitatea ceaiului și de cea a ustensilelor folosite.
Mamaie te așteaptă pe la noi ca să guști Matcha și în alte combinații
Un exemplu delicios este acest Matcha Latte pe care cu siguranță ți-l vei aminti multă vreme după ce îl vei gusta!
Te așteptăm cu drag la Camera din față!