Ceașca perfectă de ceai
Share
“Susțin în continuare că o ceașcă de ceai tare este mai bună decât douăzeci slabe.” George Orwell
Oricât de scump ar fi ceaiul pe care îl cumperi, preparându-l greșit, acesta își pierde din valoare atât din punct de vedere al nutrienților, cât mai ales al gustului. Astfel, mulți s-au grăbit să concluzioneze că toate ceaiurile sunt la fel.
În multe locuri în care se oferă ceai clienților, se preferă eficientizarea timpului. Astfel nu se mai ține cont de durata de infuzare corespunzătoare, toate fiind preparate la aceeași temperatură șii servite fără nicio indicație. E ca și cum ai deține un bar de vinuri albe premium, pe care le servești la temperatura camerei.
A ști să prepari corect un ceai nu necesită vreun doctorat, iar pentru asta există metode multiple și ușoare, astfel încât rezultatul să fie ceșcuța perfectă de ceai. Totuși, pentru a realiza aceasta “magie” trebuie să ținem cont de 5 ”ingrediente” speciale: apă de calitate, cantitate corectă de ceai, temperatură optimă, timp exact și ustensile potrivite.
APA
Nu există un anume tip de apă pentru ceai, însă aroma ceaiului este influențată în mod sigur de calitatea acesteia. În locațiile dedicate ceaiului se folosește în acest sens un sistem care filtrează și adaugă în conținutul apei mineralele necesare. Acasă puteți folosi un filtru simplu de carbon pentru a elimina mineralele în plus, precum și diferite bacterii. Apa “dulce”, proaspătă, este cea mai bună.
CANTITATEA DE CEAI
Folosind prea mult ceai, infuzia va deveni amară, iar prea puțin va duce la un conținut slab. Cantitatea ideală de ceai este de una – două lingurițe (aproximativ 4-5 g) pentru o ceașcă de 300 – 350 ml, în funcție de tipul de ceai, metoda de procesare și mărimea frunzelor.
TEMPERATURA
Unora le place fierbinte, dar temperatura optimă depinde de tipul de ceai. Folosiți apa la 95 – 98 ºC când preparați ceai negru, pu-erh și infuzii din plante și fructe. Aceste ceaiuri sunt puternice, astringente și au nevoie de temperaturi ridicate pentru a evidenția aroma și pentru a elibera antioxidanții. În cazul ceaiurilor mai delicate precum cel alb, verde sau oolong, temperatura de infuzare se încadrează între 60 și 80º C. Dacă nu aveți un termometru sau un instrument care să vă ajute să obtineți temperatura dorită, puteți să luați în considerare faptul că, luată de pe foc în momentul fierberii și lăsată 5 minute, apa ajunge la o temperatura de 80º C.
TIMPUL DE INFUZARE
Știm că timpul vindecă toate rănile. Dar cu cât este mai mare, cu atât ceaiul devine mai amar. Regula spune că pentru ceaiurile negre, durata de infuzare este de 3-5 minute, dar totul depinde de gusturile voastre. Când vorbim despre altele, mai delicate, gustul ideal se obține infuzându-l pentru 2-3 minute. Dar chiar și dacă se depășește puțin durata, pot fi consumate în continuare cu plăcere. Unele pot fi infuzate de mai multe ori, timpul de infuzare crescând cu un minut de fiecare dată. Dacă preferați o aromă mai tare, mai puternică, în cazul infuziilor de plante și fructe, timpul de infuzare poate ajunge de la 8 până la 10 minute.
USTENSILELE
Accesoriile potrivite sunt de asemenea foarte importante în procesul de infuzare. Când se adaugă apa fierbinte, frunzele de ceai se pot mări de până la 5 ori fata de dimensiunea lor uscată. Astfel, pentru a obține o ceașcă perfectă de ceai este nevoie să oferiți frunzelor suficient spațiu pentru un “dans” de neuitat. Este recomandat să folosiți filtre generoase sau căni speciale pentru preparat ceai.
Ceașca perfectă de ceai poate fi la îndemâna oricui. Restul, depinde de tine! 🙂