Cafea sau ceai? sigur cafeină!

Cafea sau ceai? sigur cafeină!

Cafea sau ceai?

Se pare că există o adevărată competiție între consumul de ceai și consumul de cafea. Atât cafeaua cât și ceaiul au trecuturi legendare, istoria ambelor licori urmând trasee aproape identice. Analizând cele două băuturi din punct de vedere științific, putem observa o serie de asemănari și deosebiri.

Atât cafeaua cât și ceaiul

Sunt membre ale unei familii veșnic verzi, iar dacă s-ar fi cultivat în mod natural, ele nu ar fi avut o altă formă decât cea de copaci. Din ambele plante obținem câte o licoare a cărei aromă este influenţată de condițiile de creștere, starea solului, umiditate sau de vegetația dimprejur. Fie că vorbim despre ceai sau cafea, amândouă au fost înzestrate cu cafeină, un izvor de energie.

Inițial numită teină, cafeina a fost prima dată descoperită în 1827, în esența ceaiului. S-a demonstrat mai târziu că teina din ceai era identică cu cafeina din cafea, termenul de teină dispărând ulterior.

Care este diferența?

Experiența. Aroma. Starea de spirit? Tabieturile am putea spune…

De pildă, o ceașcă de ceai conține o cantitate mai redusă de cafeină, mai ales când ne referim la ceaiurile verzi și albe, infuzate pentru un timp mai scurt, la temperaturi mai scăzute.

Un mit popular, dar parțial adevărat, este că Ceaiul conține mai multă cafeină decât cafeaua. Când vorbim de starea lor brută, într-adevăr, ceaiul conține o cantitate mai mare de cafeină, dar cum noi le consumăm de cele mai multe ori preparate, rolurile se schimbă. În mod normal, la o ceașcă de ceai se adaugă 2 grame de plante, în timp ce pentru aceeași cantitate de apă sunt necesare 10 grame de cafea.

Britanicii au  realizat în 2004 un studiu în ceea ce privește modul de preparare a ceaiului. S-a constatat că nivelul mediu de cafeină intâlnită într-o ceașcă de ceai (ceai negru englezesc) a fost de 40 mg comparativ cu 105 mg de cafeină din ceașca de cafea. De asemenea cantitatea de cafeină din ceai este determinată și de faptul că frunzele tinere poziționate spre vârful ramurilor, conțin cea mai mare concentrație de cafeină și antioxidanți.

Nivelul de cafeină din cafea sau ceai depinde de altfel și de metoda și durata de preparare, precum şi de modul infuzare. De exemplu, o cafea fin măcinată și preparată la ibric vă oferă mai multă cafeină decât aceeași cantitate de cafea măcinată grunjos și preparată la cafetieră sau filtru. La fel se întâmplă și în cazul unui ceai infuzat timp de cinci minute în apă clocotită, în comparație cu unul infuzat timp de două minute la 60 -70 grade Celsius.

ceai_cdf

Un singur lucru este cert însă: nivelul de oxidare a ceaiului nu crește cantitatea de cafeină, deși asta afirmă mulți dintre producătorii și vânzătorii de ceai. Nu există încă niciun studiu care să ateste asta, afirmația bazându-se doar pe măsurarea cafeinei din ceașca de ceai, în funcție de metoda de preparare și infuzare și nu pe adevăratele sale proprietăți.

Dacă ne referim la soiurile de plante de ceai (Sinensis vs. Assamica) sau de cafea (Arabica vs. Robustă), la locul de cultivare (la altitudini mari vs altitudini mici) sau (doar în cazul ceaiului) la frunzele de ceai selectate, putem identifica diferențe semnificative ale nivelului de cafeină din produsul final. O cantitate relativ redusă de cafeină se găsește în ceaiurile Genmai Cha (verde), Gunpowder (verde) sau Keemun (negru), în timp ce Gyokuro (verde), Matcha (verde), Assam (Negru), Ceylon (Negru) și Darjeeling (Negru) au în componență o cantitate semnificativ mai mare de cafeină.

Pentru cei care iubesc ceaiurile…

Dar sunt intoleranți la efectele cafeinei, există alternative ce includ infuziile de plante. Acestea sunt compuse din ierburi de asemenea aromate, dar care nu conțin în mod natural cafeină. Doar ceea ce provine din frunzele plantei Camellia Sinensis, renumita plantă despre care vorbeam anterior, din boabele de cafea sau din Yerba Mate (o plantă cultivată în America de Sud), conține cafeină.

Este important să rețineți că la nivel mondial, ceaiul ocupă încă  primul loc în topul celor mai consumate băuturi calde.  Și nu vă spunem toate aceste lucruri doar din punct de vedere al competiției dintre ceai și cafea!

Pe cât de multă pasiune există pentru cultură ceaiului, pe atât de mulți iubitori de cafea, la fel de fanatici. Este doar o chestiune de preferinţă…

OBLIGATORIU, ŢINEŢI CONT DE CALITATE!

Înapoi la blog