“Mens sana in corpore sano” este o maximă prostească. Corpul sănătos este produsul unei minți sănătoase. (George Bernard Shaw)
Medicina naturistă ne surprinde în fiecare zi cu noi și noi taine, foarte benefice de altfel pentru o viață sănătoasă. Cu toții știm că omul și natura se află într-o relație interdependentă, astfel că fiecare schimbare pozitivă sau negativă din mediul inconjurător influențează în mod direct organismal uman. Ori ca să nu picăm într-o extremă sau cealaltă, avem nevoie de echilibru. Așa a apărut principiul AYURVEDA.
Știai că Ayurveda = medicina tradițională indiană?
Etimologic, Ayurveda se traduce prin “știinta vieții”, o știință completă, holistică, ce are ca scop tratarea afecțiunilor fizice, spirituale, emoționale și mentale. Provine din textele sacre ale Vadelor, fiind o știintă complexă și etern valabilă.
Echilibrul este cuvântul care definește cel mai bine acest principiu, întrucât Ayurveda susține că trebuie să existe un echilibru continuu între trup, suflet, spirit și întregul univers. Universul este compus din pamânt, aer, foc, apă și eter. Am învățat asta la școală, nu?! Însă ființele umane mai au în plus și cele trei Dosha*, Vata, Kapha și Pitta, concepute prin combinația a câte două elemente sacre:
- Pământul s-a unit cu Apa și au format Kapha Dosha,
- din Apă și Foc s-a născut Pitta Dosha,
- iar din Aer și Eter a rezultat Vata Dosha.
AYURVEDA priveşte cele trei DOSHA ca fiind elemente esențiale de referinţă şi analiză pentru toate părțile corpului. Toate se află în fiecare dintre noi, în diferite forme, unice, făcând legătura cu Universul.
Fiecare dosha ocupă în organism câte un nucleu și este responsabilă de anumite organe și energii. Echilibrul conferit de doshe oscilează întotdeauna în jurul punctului de echilibru perfect, intangibil, prin tulburarea căruia iau naștere afecțiunile.
Când vorbim despre Vata, aceasta joacă un rol important în funcționarea normală a vezicii, a intestinului gros și a celui subțire, rectului, și oaselor. Vata guvernează mișcările, emoțiile, retenția și eliminarea apei, intreținerea celulară, senzorială și mentală.
Pitta, cea de-a doua dosha, este localizată în treimea inferioară a aparatului digestiv, având o legătură intensă cu duodenul, intestinul subțire, ombilicul, sângele, pielea, dar și cu ochii. Aceasta cârmuiește procesul metabolic, digestiv, de pigmentare a pielii și cel termic, având o grijă deosebită de controlul emoțiilor și echilibrarea campului bioenergetic uman.
Kapha are legături strânse cu gâtul, pancreasul, articulațiile mici, cutia toracică, și cu stomacul, contribuind la creștere, regenerare, stabilitate și la o dezvoltare armonioasă a corpului, la rezistența fizică, menținerea unei greutatăți corporale normale și nu în ultimul rând la aspectul pielii.
Prin stabilirea proporțiilor celor trei Dosha din organismul tău, medicul va putea să-ți prescrie un tratament adecvat, ce implică în special un regim alimentar corect, odihnă, exerciții fizice și bineînțeles, exerciții de relaxare. Și când spunem regim alimentar, ne referim desigur la consumul unor plante, mai ales sub formă de infuzie, care să aducă organismului echilibrul de care are nevoie, precum infuziile de plante Ayuvital. Este recomandat ca acestea să se bea pe tot parcursul zilei, cu înghițituri mici, pentru stimularea metabolismului și favorizarea schimbului de lichide din corp. Infuziile de plante Ayuvital contribuie la energizare, armonizarea funcțiilor vitale, la o mai bună digestie și la regenerarea celulară.
Pe termen lung, acest obicei are ca rezultat o sănătate de fier și o conexiune puternică și echilibrată între trup și suflet. *principii dinamice biologice și spirituale sau forţe care dirijează activitatea organismului;