Aurul verde

Aurul verde

Luna februarie este luna perfectă! 

Îndrăzneață afirmația mea, știu. Se pare că da, februarie este o luna perfectă, întrucât începe într-o zi de luni și se termină într-o zi de duminică, cu cele 28 de zile ale ei. În toată splendoarea ei de lună somnoroasă, în care iarna parcă dă să plece, dar ar mai sta, primăvara se înghesuie și ea cu câteva zile însorite, gata, gata să ne păcălească.

Apropo de perfecțiune, azi e despre ceai și nu oricare. Ne-am decis, noi, cei de la Camera din Față, să dezbatem pe larg complexitatea ceaiului Matcha. Și-am găsit câteva informații ce-ți vor fi de folos, dacă ești sau nu mare fan al acestui ceai în culori de primăvară. Și cum nouă ne plac vâlvătaia și senzațiile tari, facem deschiderea acestei scrisori cu câteva lucruri despre ceaiul Matcha care, după spusele Mămăiței, “te vor da pe spate”. 

  • Ceaiul Matcha pare-se că este străvechi. Acum 1000 de ani, chiar mai mult, ajuns în Japonia, ceaiul era folosit pentru orele lungi de meditație ale călugărilor, pentru a-i ține alerți, dar calmi totodată. Cumva stare de conștiență, dar nealterată de agitația vieții cotidiene. 
  • Matcha oferă energie curată. Aceasta se traduce prin starea de relaxare și bunăstare, fără a te simți “sedat”. 
  • Este doldora de antioxidanți, mai mult chiar decât “superalimentele”, cum ar fi: goji, rodiile, brocoli sau spanacul. Are atât de mulți antioxidanți, încât au categoria lor proprie, numita “catechine”, ce nu se găsesc în alte alimente. 
  • Atenție aici la doamne și domnișoare: ceaiul Matcha arde caloriile! Potrivit surselor de încredere, în care cercetătorii își fac treaba necontenit, principalul antioxidant din ceaiul verde poate stimula metabolismul în timpul activităților fizice, ce duce la slabire. Pe scurt, bei ceai, te miști și slăbești. Ca tot vine primăvara acușica. 

Și-ar mai fi multe alte lucruri interesante despre ceaiul Matcha, dar te lăsăm să le descoperi singur, acum că ți-am dat startul la informații de folos.  Ceaiul Matcha nu este un simplu ceai, asta trebuie să știi din prima. Doar dacă arunci o privire la ustensilele necesare preparării ceaiului, la metoda specifică, îți dai seama că poți deveni deodată un maestru al ceaiului, dacă vei parcurge acei pași. Trebuie să mai știi că acesta nu este un ceai de zi cu zi, preparat în forma sa simplă cu apă fierbinte. Nicidecum! 

Ceaiul Matcha folosește întreaga frunză a ceaiului verde, păstrând astfel toți fitonutrienții, cu o culoare vibrantă la final. Mă văd nevoit să îți explic pas cu pas, cu detalii și argumente cum se prepară ceaiul Matcha și altele premergătoare acestuia. 

Atunci când achiziționezi ustensilele esențiale, nu te zgârci! Vei avea nevoie de un castron matcha, o mătură specială, o lingură de măsurare din lemn și, firește, ceaiul verde pulbere Matcha.  Praful verde va prinde viață, conturat și decorat de spuma de culoare verde deschis, cu bule mici. Încălzește apa într-un ceainic sau fierbător până la apariția primilor aburi, aproape de 80 grade Celsius. Dacă apa va depăși această temperatură, ceaiul poate ieși amar.  Toarnă jumătate de cană de apă fierbinte într-un castron matcha pentru a-l încălzi. Se aruncă apoi apa din vas și acesta se usucă, dar să rămână cald. 

Ustensile ceai matcha
Ustensile ceai matcha

Se măsoară o linguriță de pudră matcha și se pune în vasul încălzit. Se adaugă apa încălzită și se amestecă cu mătura matcha cu mișcări lente la început, înainte și înapoi, schimbând ritmul într-unul mai alert, cu mișcări rapide, până la apariția spumei specifice. Savurează-l cum vrei, însoțit sau nu de ceva dulce, precum japonezii, sau simplu, după întregul ritual de preparare.  Mai cred că acest ritual este și extrem de relaxant, ce te face să simți că ai făcut ceva măreț, de o importanță majoră și că meriți tot răsfățul cuvenit. 

Pe lângă beneficiile notabile pe care ceaiul Matcha le are pentru creier și ficat, acesta este aparte, diferit de ceaiurile tradiționale, ce necesită un minimum de efort. Dar și răsplata este pe măsură. Ceaiul Matcha este considerat a fi cel mai bun ceai verde din lume, uitasem să menționez acest detaliu important. La fel de important de spus este și că suntem deschiși și te așteptăm la masa noastră. Garantăm aceeași atmosferă plină de confort, căldură și prietenie. Nu funcționăm la capacitate maximă, dar, pentru moment, ne ajunge să auzim și mai puține râsete și veselie. 

Așadar, închei scurt scrisoarea de luna asta, la fel de scurt ca luna februarie, cu aceeași precizie și convingerea ca va fi bine. Până la prima luna de primăvară, asortată cu roșu și alb, Camera din Față îți urează spor în toate și multă sănătate!

Înapoi la blog