Cafeaua este bună în toate formele ei…

Cafeaua este bună în toate formele ei…

Despre cafea se pot scrie povești nesfârșite, de la cum a apărut, cine a gustat-o prima dată până la modul de preparare pentru aceasta. Mi s-a părut dintotdeauna că poveștile despre cafea nu sunt plictisitoare, nu se repetă, se petrec în locuri frumoase, cu oameni deosebiți. Și mai am impresia câteodată că și eu pot face parte dintr-o asemenea poveste.

De Mămăița nu mai zic. Doar ați citit și voi cum a apărut cafeaua lu’ Mamaie sau a lu’ Tataie… Din plăcerile nenumărate ale vieții, pe lângă viața însăși, cafeaua rămâne constantă, cu metode de preparare din ce în ce mai inovatoare. Omul este inventiv! 

O să te trec astăzi prin arome de vis, de la ibric la mașinării inteligente, ce-ți pot prepara cafeaua cu spumă, râșnită pe loc. Așa cum spune de multe ori Mămăița: “sunteți norocoși să trăiți în vremurile acestea moderne.” Ce să mai tura-vura, azi și mereu este despre produsul vedetă… cafeaua. 

Cum se prepară cafeaua la ibric

Cafeaua la ibric sau turcească este o metodă de preparare a cafelei ce provine din țările Orientului Mijlociu și Europa, inclusiv Turcia, Iran și Grecia. Zice-se că, cafeaua turcească este pentru cei care iubesc gustul cafelei puternice și bogate. Dar cum se prepară? 

Este, poate, cea mai versatilă metodă de preparare a cafelei. Cafeaua la ibric se prepară cu cafea proaspăt măcinată, fin, cu ce cafele dorește fiecare. Se pune apa la fiert, in ibric, firește, și se așteaptă răbdător să dea apa în fiert (se zice că dacă stai lângă apă când fierbe, fierbe mai greu). Când începe apa să se agite și auzi și sunetul specific, pui cafeaua în cantitatea dorită – una-două lingurițe, o linguriță de zahăr, după preferințe, și dai focul la mic. Dacă ești în Turcia în vizită, ai să vezi cum învârt turcii ibricul în nisip și amăgesc biată cafea, până să dea în clocot, de vreo  3-4 ori. Acasă însă lucrurile stau altfel. Focul mic, domol, tu ești cu ochii pe ea, o mai iei de pe flacără, o pui din nou și tot așa, de vreo câteva ori. Zahărul poate fi adăugat și înaintea cafelei, ca un sirop ce urmează a fi aromat.  Spuneam că este versatilă metodă, întrucât sunt unii care o amestecă în ibric și sunt unii care o lasă să fie așa cum vrea ea, până ajunge în ceașcă. Odată ajunsă acolo, ai să vezi caimacul auriu maroniu, aburi navală și aroma în toată casa. Ai răbdare 2-3 minute, să se decanteze zațul, și apoi savureaz-o cât poți tu de fierbinte. Inutil de menționat că o poți savura cu dulceață alături, biscuiti de orice fel, prăjitură sau alte bunătățuri. 

Cum se prepară cafeaua espresso 

Trecem de la metoda lentă și răbdătoare a preparării cafelei la ibric, cu repeziciune și precizie, la cafeaua espresso. Espresso este termenul folosit încă din anul 1880, făcând referire la o cafea făcută “la cerere”, expres pentru persoana care a comandat-o. Pare-se că termenul de cafea espresso a fost folosit înainte ca primele espressoare să apară. Are în spate o istorioară cu iz italienesc, pe care o vom istorisi cu altă ocazie în întregime, îți spunem doar ca termenul în sine s-a plimbat de-a lungul anilor și a suferit modificări în bine de fiecare dată, păstrând principiul de funcționare încă de la început. Cafeaua espresso se prepară în 25-30 de secunde, cu aproximativ 60 ml de apă și 14 grame de cafea. Surprinzător, nu-i așa? Cu un espressor pe cinste prepari o cafea bună de tot, concentrată și untoasă, rezultat al presiunii și al aburului. Și aceasta, ca și cafeaua la ibric, se macină pe loc, doar că la un alt grad de măcinare. De aceea, în shop, când cumperi cafea de la Camera din Față, ai să vezi că-ți poți alege tu gradul de măcinare: ibric, moka, espresso etc. 

Folosirea espresorului este o treabă simplă, dar serioasă. Acesta se porneste din timp, să se încălzească. Portafiltrul se ține și el cald, curat și uscat, fără alte resturi de cafea. De preferat este ca și ceașca să fie caldă. Se macină cafeaua, chiar înainte de preparare, se pune în portafiltru, se nivelează și se tasează cu un tamper, ca suprafața cafelei să fie netezită. Se pornețte espressorul înainte de a-i pune portafiltrul, pentru a înlătura orice rest de cafea. Se pune portafiltrul în locul dedicat, se dă drumul la espressor și în 25-30 de secunde rezultă licoarea ce va face furori. Dacă ești curios de întreg procesul și vrei să-l vezi cu ochii tai, stai cu ochii pe vreunul din nepoței, când aștepți cuminte la tejghea, să vezi cum face magia. 

Pui ce dorești în ea, poți să nu pui nimic chiar, și-o bei cum și cu cine vrei tu. E bună oricum, garantat. Dar uite că ne-am lăsat duși de val și nu mai e timp și pentru celelalte metode de preparare a cafelei: filtru, moka, opărită sau presa franceză. Sunt multe și variate, pentru că și gusturile sunt la fel. 

Cafeaua la filtru este faimoasă în America de Nord, de aceea se mai numește și Americano. E lungă, savuroasă, dar nu așa de tare. Mașinăria, filtrul de cafea, își face treaba liniștit, după ce i-ai pus filtrul de hârtie, cafea – o lingură la 140 ml de apă, apă în rezervor și butonul de ON. Filtrul de hârtie menține uleiul din cafea. Ai să vezi în filme, actorii americani, somnoroși, merg spre bucătărie, unde îi așteaptă cuminte filtrul plin. Își toarnă o cană mare, pun lapte în ea și cam asta e rutina. Să nu mai spunem că italienii sunt îngroziți de această metodă lipsită de tact, profunzime și ritual. Și, din nou, cum ar zice Mamaie, câte bordeie…atâtea obiceie. 

Prepararea cafelei la moka este un vis. Hai să-ți zic în cateva cuvinte, cum se face pas cu pas. Umple partea de jos cu apă, până la valvă, țâmburelul acela evident, ce nu trebuie acoperit de apă. Pune-ți cafea în sită, niveleaza-o, dar nu o presa!! Pune apoi recipientul în apă, înfiletează cele două părți și pune-o pe foc. Dacă ești curios din fire, poți lăsa capacul ridicat, ca să vezi când și cum începe să iasă licoarea magică, ca din vulcanul Etna. Savureaz-o liniștit, căci cafeaua la Moka este tare și aromată. Cum spuneam și la începutul scrisorii de luna asta, poveștile despre cafea sunt nenumărate, diferite, la fel și metodele de preparare. 

Te invităm la noi în cafenea, să vezi live acest spectacol și să savurezi bunătăți, ceai, bomboane și prăjiturele. Dar tu, cum îți bei cafeaua? Ce device folosești? Sau poate preferi la ibric, ca Mămăița, ca apoi să pui zațul la mușcate. Chiar vrem să ne spui. Să ne auzim cu bine și cu un pic mai multe grade pe termometru, că tare-i frig. 
Rămăi cu bine! 

Înapoi la blog