Povestea ceaiului verde

Povestea ceaiului verde

Cele mai bune lucruri de care ne bucurăm astăzi sunt descoperite la întâmplare! Precum povestea cafelei și a caprelor mâncăcioase, sau stafidele, delicioasele stafide, struguri uitați pe vița de vie și descoperiți apoi uscați și plini de aromă. Iaurtul și el se numără printre descoperirile accidentale ale acestei lumi și câte și mai câte. 

Dar iată că o băutură mult iubită astăzi este ceaiul verde, ceai descoperit printr-o greșeală a unui împărat chinez, pe numele său Shennong. 
Dragă Shennong, dacă ai fi trăit astăzi, ai fi văzut câtă fericire aduci în viețile unor oameni: a acelora care nu se pot trezi fără ceai verde, a conaționalilor tăi cu siguranță – chinezii consumă aproape 50% din ceaiul verde băut la nivel global, a turcilor, iranienilor, irlandezilor, englezilor și mulți, foarte mulți alții. 

România consumă anual, per băutor de ceai verde, 73 de grame de ceai. Suntem pe locul 46 dintr-o listă de 55 de țări băutoare de ceai verde. E bine, e rău, nu aș ști să spun. Cred doar că cei care nu beau ceai verde, de fapt, nu l-au încercat. Odată trăită experiența, tare greu mai scapi de acest obicei.  Camera din Față, după cum bine știi, a îmbinat tradițional românesc în design și atmosferă cu ceea ce oferă lumea aceasta mare: cafea, ceai, combinatii și variații ale acestora din ce în ce mai sofisticate, menite să satisfacă pretenții. Acesta a și fost unul dintre obiectivele noastre, presărate cu ideile Mămăiței, de a pune laolaltă tradiția cu modernul, de a aduna oameni de peste tot, de a-i omeni și a le oferi băuturi calde, sau reci, cu un touch al măiestriei autohtone. 

Pe lângă cafea, de care vorbim necontenit și de care povestim în fel și chip, ceaiul e la loc de onoare. Ceaiul este poate băutura cel mai simplu de preparat. Apă clocotită și plante. Și dacă ești tu așa mai răsfățat și nu ții la dietă, pui zahăr sau miere. Și dacă ești englez, pui și lapte.  Dar plantele ni se oferă simplu nouă, oamenilor, din toate colțurile lumii. Ce facem noi mai departe cu plantele, ține de inventivitate și creativitate. 

Hai să alocăm azi un pic mai multă atenția ceaiului verde, că merită din plin. Ceaiul verde se obține din planta numită Camellia Sinensis, ce crește preponderent în China, împrăștiindu-se în zilele noastre și în Asia de Est. Datorită probabil cererii ridicate. Există mai mult de 300 de tipuri de ceai verde, înregistrate pe teritoriul Chinei, cu diferite arome, culori – de la verde deschis și până la verde negru. Pe lângă istoria plină de povești fermecătoare, ne îngrijim să furnizăm și informații ce țin și de sănătatea trupului. Ne place să fim sănătoși, într-o lume sănătoasă. 

Ceaiul verde este deseori asociat cu slăbitul, aviz doamnelor și domnișoarelor aici, și nu este nimic mai adevărat. Se pare că ceaiul verde conține cofeină, cam 24–40 mg per ceașcă, substanța minune ce pune metabolismul la treabă. Ceaiul Matcha este în capul acestei liste de ceaiuri verzi, cu efect antioxidant și “agitator” al metabolismului. De asemenea, ceaiul verde conține și vitaminele C, B2 si vitamina E. Trebuie să știi că ceaiul verde se consumă proaspăt, pe loc. L-ai preparat și l-ai și băut, căci altfel își pierde din efectele sale benefice. Sau dacă nu ai timp să îl prepari și nu mai poți de poftă, te așteptăm la Camera din Față, cu un ceai “pe fugă”, la pachet. 

Nu am putut aduce toată China în cămăruța lu’ Mamaie, dar de câteva tipuri ne-am descurcat și noi. Avem în magazinul online 28 de tipuri de ceai verde, cu arome diferite, pe alese. Te invităm să le descoperi aici pe toate. 

Le-am tot discutat zilele acestea pe unele dintre ele, la început de primăvară, ce se lăsa așteptată și ne amăgește când cu soare, când cu zăpadă după soare. 
Ceaiul verde Mint Tea Morocco, cu mentă Nana. O combinație încântătoare dintre mentă și ceai verde, ce te trezește pe loc și îți pune “rotițele” în mișcare numaidecât. Lista continuă cu Ceaiul verde Gunpowder Golden Temple, cu frunzele rulate sub forma unei bile, cu gust ușor amărui și culoarea aurie. 

Ceaiul verde Sencha Tropic Garden este cel mai aromat dintre cele prezentate aici, ca pentru degustătorii novici ai ceaiului verde, ce conține papaya, mango, muguri și petale de trandafiri. Aceste ceaiuri sunt pe încercate și mirosite, că doar nu sunt cărți să le citim. Deși, și în cărți ne mai băgăm nasul câteodată. 

Verdele ceaiului verde este optimism, renaștere, curaj și dorința de a începe din nou și din nou, ca o datorie morală în această călătorie numită viață. De cate ori n-ai auzit “nu te lăsa” sau acest englezism “keep going”? Noi îți dorim ca primăvara asta să iți fie bogată și echilibrată, să iubești ca un nebun, să râzi cu gura până la urechi și să beai ceai verde. Bine, sau cafea. 
Cu toată dragostea, zâmbăreții de la Camera din Față!  

Înapoi la blog