Cafenea/Ceainarie
Telefon (021) 311.1512,
mendeleev@cameradinfata.ro

Pravalia
Telefon (021) 260.0006,
pravalie@cameradinfata.ro

Acasa Magazin
Online
Despre
noi
Evenimente Jurnal Contact

În ianuarie se înnoiesc toate și toate trebuie să fie bune

Scris pe: 22.01.2020
Condeiat de: Mămăița
In raftul: Mamaie

”De vrei ceai
De vrei cafea
Mică, mare, dulce, amară
Mai lăptoasă, mai ușoară
Cămăruța-i la Romană
Nu oriunde, stai așa
Mai spre Amzei, hacana
Oameni faini și lume bună
Toți, la Cameră se adună
E rustică cât cuprinde
Hai și tu, nu sta pe gânduri
Că la 10 se închide!”

Poezia noastră e ca o urare de anul nou, rostită cu nesaț, ca atunci când vrei să urezi din tot sufletul de bine, să se audă trei ulițe mai încolo!

E ianuarie și de frig nu-i frig, zăpadă nu-i, viscol nu-i. Ne ducem toți de colo-colo, pe unde avem treabă și pe unde ne știm rostul. Avem planuri mai mari sau mai mici, scrise sau nescrise încă, însă dorințe avem cu toții. E început de an, cum să fie altfel?

Cafenea Piata Amzei

De teamă să nu credeți că Mămăița nu mai scrie, i-a pus gând bun scrisului încă de la începutul anului. Căci nu, toate-s bune la început de an și tot ce îți planifici se va săvârși. La noi, în Cămăruță, îi voioșie mare. Da, da, căci Nepoțeii s-au întors mai rotofei din vacanță, cu obrajii roșii și chef de râs mai mult. Și ce bucurie și zumzet e, și ce de lume bună s-a adunat la Cămăruță, și câtă vorbă pe ei, și râsete, de zici că încă-i sărbătoare. Cămăruța-i acum locul prielnic de tihnă, de răgaz, ce te face să uiți de telefon și grabă.

Cafeneaua din Piața Amzei

Nu zicem că așa trebuie să fie, dar și locul ăsta unde-i Cămăruța tot neliniștit și plin de oameni a fost odată. Se zice că Piața Amzei, Bulevardul Magheru și Calea Victoriei au aparținut familiei Neculeștilor, o veche familie boierească. În anul 1841 a fost înființată Piața Mică, ulterior numită Piața Amzei, și că halele ar fi fost construite în anul 1872. Numele străzii și al pieței vin de la cel al bisericii, construcție terminată de Amza Năescu, în 1810. Ulterior, Piața Amzei a devenit locul de comerț agroalimentar, cu agitație mare, ca la piață, considerată fiind important punct de întâlnire.

Unde mai pui, că pe aici s-ar fi perindat niște celebrități din lumea literară. Aproape de Cămăruță s-ar afla casa lui Ioan Slavici, care l-ar fi găzduit pe Mihai Eminescu, în 1883. Moment ce s-a marcat și pe plăcuța casei memoriale. Și asta nu e tot, căci aproape de piață, spre Calea Victoriei, se află apartamentul unde a locuit Nichita Stănescu. Așa am fost și noi inspirați să creăm o poezie frumoasă, ca o urare, de magia locului în care se face cafea, ceai și prăjituri pentru cei ce ne calcă pragul cafenelei din Piața Amzei.

Dacă nici locația, energia și istoria locului nu fac din Cămăruță cel mai important loc de întâlnire, atunci nici noi nu mai știm ce.

Cafenea Piata Amzei

180 de ani mai târziu mișunăm la fel pe străzile orașului, cu magazine și cafenele care mai de care. Cămăruța este aici, aproape de Piața Amzei, n-ai cum s-o ratezi!

Cei ce își mai fac timp, se așază la masa noastră, în decorul specific unei camere dintr-acelea bune, cu totul pus la locul lui, mirosind a curat. La noi miroase a cafea, și a ceai, fiecare după cum îi sunt simțurile ascuțite. De stai o vreme, că o oră, că jumătate de ceas, îți spunem noi ca-i mai vrea. Mai ales când afli că pe aici, prin zonă, au fost oameni de soi. Sperăm că nu te-am plictisit cu atâtea date și atâția ani, și atâtea nume boierești. De iei Bucureștiul de la un cap la altul e numa’ istorie. Dar parcă aici, chiar și după atâta vreme, vechiul își mai lasă amprentă lui și mai cere niște timp. Timp de stat de vorbă, în tihnă, de adus aminte, de amintiri.

Dar hai, că e ianuarie și e an nou, și toate-s bune în anul nou. Ce-a fost, a fost, și ce va să vină e mai important. Ne facem o cafea, ne așezăm la masă, cu privirea înainte, cu gânduri curate și planuri mărețe.

« Alte articole scrise in raftul Mamaie
Te-ai pierdut prin Cameră? Ești aici:
Acasa | Blog | În ianuarie se înnoiesc toate și toate trebuie să fie bune

By Craft Interactive

© Camera din Fata. Toate drepturile rezervate.