Geneza cafelei

Geneza cafelei

“O ceașcă de cafea împărțită cu un prieten este fericire gustată și timp bine petrecut.” John Van Druten

Diminețile cu aromă de cafea sunt nelipsite din ritualul multora dintre noi. Dar care este povestea cafelei?

magazin_cafea_cameradinfataAtunci când vorbim despre cafea ne referim la binecunoscutele Coffea Arabica şi Coffea Canephora (Robusta). În trecut, s-au descoperit peste 120 de specii ale arborelui de cafea, însă doar Arabica și Robusta sunt cultivate în scop commercial, reprezentând 99% din producţia de cafea la nivel mondial.

Unele ţări cultivă suprafeţe mici de Coffea Liberica şi Coffea Excelsa pentru consumul local. Din punct de vedere genetic, Cafeaua Arabica și Cafeaua Canephora nu sunt nici frați, nici veri. Surprinzătore a fost concluzia cercetătorilor care ne spun că prin încrucișarea Robustei cu o altă specie mai puțin cunoscută, Coffea Euginoides, a rezultat Coffea Arabica. Raspândirea acestui tip de cafea în sudul Sudanului și pe teritoriul Ethiopiei a făcut ca acesta să fie numit locul de ”baștină” al cafelei.

Typica, principala subspecie a Coffea Arabica, a fost cultivată pentru prima dată în sec. XVI în Java, de unde s-a început și răspândirea la nivel global, iar Bourbon, o alta subspecie cunoscută din vechime, este rezultată printr-o mutație naturală a Typica, produsă în sec. XVII în insula Reunion, ce purta denumirea de Bourbon la acea vreme. Aceste două varietăți sunt considerate strămoșii tuturor soiurilor dezvoltate ulterior, natural sau prin încrucișări artificiale.

Originară din Africa de Vest și Coffea Canephora are câteva subspecii, tuturor atribuindu-li-se denumirea de ”Cafea Robusta”. Atributele unei cafele sunt influențate de foarte mulți factori, incluzând solul, condițiile climaterice, dăunatori, boli și altele. Multe soiuri sunt practic identice din punct de vedere genetic, dar și-au însușit denumiri și caracteristici unice în funcție de locul unde sunt cultivate. Astfel, stabilirea cu exactitate a dezvoltării și răspândirii tuturor varietăților de cafea este destul de dificilă.

Totuși, urmărind arborele genealogic al fiecărei subspecii putem enumera cateva tipuri de cafea cunoscute, încrucișări și hibrizi de success în industria cafelei:

  • Typica: Java, Blue Mountain, Kona, Sumatra, Kent, San Ramon, Maragogype;
  • Bourbon: SL 28, SL 34, Pacas, Caturra, Moka, Jackson, Villa Sarchi;
  • Heirloom: Kaffa, Ghesha, Arusha, Gimma, Agaro, Rambung;
  • Incrucișări: Mundo Novo (Sumatra + Bourbon), Catuai (Mundo Novo + Caturra), Maracaturra (Maragogype + Caturra), Pacamara (Pacas + Maragogype). 
  • Hibrizi (Arabica + Robusta): Rasuna, Arabusta, Icatu, Ruiru 11, Timor. 

download 

DE RETINUT ESTE CĂ PRINCIPALUL FACTOR CARE DIFERENTIAZĂ COFFEA ARABICA DE COFFEA CANEPHORA ESTE ALTITUDINEA LA CARE CELE DOUA POT FI CULTIVATE. ARABICA CREȘTE LA ALTITUDINI MARI, PE TERENURI GREU ACCESIBILE, MAJORITATEA LUCRARILOR FIIND FACUTE MANUAL, ÎN TIMP CE ROBUSTA ÎNDRĂGEȘTE ZONELE JOASE, CU TEMPERATURI MAI RIDICATE, LOCURI CE PERMIT CULTIVAREA CU UTILAJE INDUSTRIALE.

Dar povestea cafelei nu se termină aici! Despre avantajele fiecărui tip, modul de recoltare și procesare, vom povesti într-un articol viitor. 🙂

Înapoi la blog